Arta de a întreba

Arta de a întreba

A întreba este o artă, un mijloc sau un instrument pentru a obţine o informaţie necesară sau nu.

În funcţie de circumstanţe întrebarea capăta o valoare şi semnificaţie diferită. Într-o consultaţie profesională o putem considera un instrument, în vieţile noastre lucrurile se schimba, poate ajunge să fie motiv să îl înşelăm pe celălalt sau chiar să îl minţim.

Mereu se spune că dacă nu vrei să asculţi o minciună mai bine nu întrebi şi de multe ori este adevărat deoarece nu ştim să punem întrebarea corectă, în mod corespunzător şi la momentul potrivit.

Mereu se spune că dacă nu vrei să asculţi o minciună mai bine nu întrebi şi de multe ori este adevărat deoarece nu ştim să punem întrebarea corectă, în mod corespunzător şi la momentul potrivit.

Codurile sociale în jurul valorii de întrebare variază în funcţie de societate. Aflându-mă în anumite ţări am putut detecta că oamenii pun întrebări fără a se gândi la consecinţe. Abia facem cunoştinţă cu ei că şi formulează întrebări incomode, ajungând chiar să se provoace o altercaţie cu străini care au altă educaţie şi alte valori. Nu vreau să afirm că o societate este mai bună sau mai rea, pur şi simplu sunt coduri diferite şi, ceea ce pentru unii este ceva obişnuit pentru alţii este o lipsă de respect.

Ceva foarte util în cadrul artei de a întreba este să argumentezi întrebarea. Este important să îi spunem celuilalt motivul pentru care punem sau formulăm întrebarea. Receptorul nostru se va simţi mai motivat pentru a evalua posibilitatea de a ne răspunde cu adevărul, deşi, nu ne asigură că face acest lucru sau că este obligat să o facă.

Schimbând rolul, tehnicile de a contracara răspunsuri sunt şi ele de mare utilitate.

Deseori se utilizează ironia, sarcasmul ori înşelăm sau minţim pentru că am considerat întrebarea inoportună. O tehnică ce nu dă greş niciodată este aceea de a-l întreba pe celălalt motivul pentru care ne pune o astfel de întrebare, să-l presăm cu tact ca să argumenteze sau ca să ne dea un motiv pentru a-i răspunde. Personal consider acest lucru mai mult decât o strategie pentru a nu răspunde, consider că este un drept.

Reacţia celuilalt la o astfel de contra întrebare este de obicei una de nedumerire şi de multe ori reuşim să îl facem să conştientizeze că întrebarea lui este mai mult decât inoportună, alteori intrăm într-un schimb de întrebări şi este mai bine să încheiem demonstrând că suntem persoane educate.

O resursă care întotdeauna este interesant de utilizat este să îi dăm de ştire celuilalt că noi considerăm întrebarea sa ca fiind nepotrivită, prematură, cu lipsă de tact din partea lui sau folosind orice argument sincer, adică, să exprimăm efectul pe care ni l-a cauzat întrebarea sa.

Vă asigur că veţi fi surprinşi când aplicaţi o astfel de resursă; nu suntem obişnuiţi să manifestăm efectele neplăcute pe care ni le cauzează o întrebare, alegem să păstrăm tăcerea. Însă alegând să ne manifestăm verbal ne permite pe de-o parte să îl informăm pe celălalt despre disconfortul cauzat şi pe de altă parte să simţim efectul eliberator de a ne exprima în mod sincer.

Să ţinem seama că vorbim despre stabilirea unor relaţii interpersonale sănătoase şi în nici un moment nu propun nimănui să utilizeze astfel de resurse ca fiind ofensive, dimpotrivă, sunt pentru a ne apăra, pentru a ne păstra intimitatea sau pur şi simplu pentru a ne marca teritoriul său zona de siguranţă personală. În fiecare relaţie interpersonală putem aplica astfel de concepte, chiar cu rude şi prieteni, deoarece conexiunile emoţionale nu ar trebui să permită nimănui să ne invadeze intimitatea sau să nu ne fie respectate nevoile; deci, conform cu cele spuse anterior, nici noi nu avem astfel de drepturi şi trebuie să le respectăm ca atare.

Pentru a obţine un răspuns nu trebuie neapărat să întrebăm, există alte metode mai eficiente şi ne permit să ne păstrăm întrebările pentru atunci când într-adevăr considerăm oportun sau necesar să le formulăm, ca un as în mânecă pentru a-l folosi la momentul potrivit..

A diferenţia minciună de înşelăciune, a exersa dreptul nostru de a nu răspunde, a învăţa să întrebăm şi a-l condiţiona pe celălalt să-şi argumenteze întrebările sunt elemente foarte importante de luat în considerare zi de zi. Dacă le puneţi în practică, vă asigur că veţi observa foarte repede diferenţa. Desigur, încetul cu încetul, pentru că este un proces de creştere şi prin urmare trebuie să îl ţinem mereu sub observaţie şi să realizăm corecţiile corespunzătoare pentru a obţine beneficiile pe care le dorim.

Daniel Costa Lerena