Despre delegare şi dificultăţile ei

Despre delegare şi dificultăţile ei

Până nu demult, cel mai sigur şi convingător stil de management în cadrul organizaţiilor era cel de tipul “decide şi impune”, stilul în care managerul aflat în vârful ierarhiei lua deciziile şi le transmitea către nivelele inferioare ale ierarhiei. Cu siguranţă că mai există încă structuri ce funcţionează după acest model. Dar mai este el oare eficient?

Stilul acesta autocrat pierde teren dacă analizăm organizaţiile din punct de vedere al noului mediu de business (instabil şi supus unor schimbări din ce în ce mai frecvente).

Dar şi nivelul de pregătire al angajaţilor are un cuvânt de spus. Angajaţii cu un nivel înalt de pregătire şi educaţie, angajaţii preocupaţi de informare şi dezvoltare, tind să nu mai accepte acest stil de management.

Unul dintre rolurile importante ale managerului implica dezvoltarea oamenilor pe care îi are alături. Iată câţiva paşi ce te pot ghida în dezvoltarea oamenilor prin delegare:

1. Renunţă la obsesia controlului, oferă-le oamenilor posibilitatea de a contribui şi pune în aplicare variantele şi ideile lor.

2. Arată-le celorlalţi că ai încredere în capatitatile lor. Cum putem face acest lucru? Pur şi simplu arătând interes faţă de modul în care gândesc, analizează situaţiile, acţionează.

3. Dezvoltă punctele forte ale echipei tale. Dacă nu reuşim să identificăm abilităţile naturale ale membrilor echipei noastre, dacă în mod constant pedalam doar pe acele puncte slabe pe care trebuie să le dezvolte, performanța va scădea, la fel şi încrederea în propriile forţe.

4. Agreaţi un plan pentru delegare. Când decideţi să delegaţi o sarcină sau un proiect este importantă crearea unui contract. Prin contractul de delegare ambele părţi implicate ştiu care sunt aşteptările în ceea ce le priveşte.

Un astfel de contract poate cuprinde perioada de timp alocată sarcinii, nivelul de autonomie, nivelul de autoritate, limitări, metode de lucru, modalităţi de informare şi abordare a celorlalţi.

5. Nu pierde din vedere lucrurile. Analizează şi stabileşte încă de la început cât de implicat vei fi. Adevărata artă în delegare stă în găsirea distanţei optime faţă de lucruri. Prea implicat, nu oferi suficientă libertate celuilalt pentru a risca şi a învăţa; prea departe, îl laşi fără sprijin şi se poate simţi pierdut.

6. Foloseşte lista delegării. Jim Cathcart vorbea despre cei 8 “T” în delegare:

Target (Obiectiv): cel căruia îi delegi înţelege obiectivul sarcinii, proiectului?

Tools (Instrumente): are instrumentele şi informaţiile necesare pentru a realiza sarcina?

Training (Instruire): are abililățile necesare pentru a realiza sarcina?

Time (Durată): are suficient timp la dispoziţie pentru noua sarcină, pentru încercări, erori, pentru a învăţa?

Truth (Adevăr): ştie cum arată imaginea de ansamblu?

Tracking (Urmărire): vine la tine pe parcursul sarcinii să vadă cum se descurcă?

Touch (Amprenta personală): îi oferi suport, încurajare, coaching?

Trust (Incerdere): ai încredere că se va descurca?

Claudia Ionescu