Valorifică prima întâlnire: rolul tău activ în cadrul interviului

Valorifică prima întâlnire: rolul tău activ în cadrul interviului

Impresiile de lungă durată se formează în primele secunde ale primei întâlniri și depind de atitudinea afișată, de limbajul corporal și de înfățișare. Acest lucru ar trebui sa ne determine să acționăm cu grijă la întâlniri de afaceri și, mai ales, la primul interviu.

Deosebit de important e să lăsăm de-o parte stresul ce ar putea să ne provoace reacții nepotrivite într-un astfel de moment. Incapacitatea de a face față momentelor tensionate are diverse consecințe nefaste: provoacă agitație, tremur, panică, pierderea ideilor etc.

Chiar dacă ești conștient că de acest interviu depinde viitorul tău, trebuie să ții seama și de faptul că angajatorii caută o persoană relaxată, capabilă să lucreze foarte bine în condiții de stres și, mai ales, să fie relaxată și prietenoasă. Dacă la interviu vei afișa o atitudine plină de teamă și tensiune, dacă vei părea incapabil să te concentrezi, angajatorii vor evita să te accepte în echipa lor.

Pentru ca interviul tău să fie un succes și să obții locul de muncă trebuie să urmezi câțiva pași esențiali.

În primul rând, pentru intervievator, punctualitatea este deosebit de importantă, deoarece aceasta este una dintre metodele prin care acesta își poate da seama de interesul intervievatului și de efortul pe care îl depune acesta pentru a obține acel loc de muncă.

Astfel, angajatorul se poate asigura încă de la început că persoana vizată este una care își dorește un loc în compania respectivă și că este deschisă la efort. Pentru ca totul să fie în regulă și să ai timp să îți pui ideile în ordine, să te relaxezi și să intri cu zâmbetul pe buze în cameră, încearcă să ajungi cu 10 minute înainte.

În al doilea rând, trebuie să arăți impecabil: aranjază-ți ținuta, nu mesteca gumă, nu fuma, poartă-te politicos, strânge cu putere mâna intervievatorului și privește-l în ochi. Astfel, vei crea o legătură vizuală încă de la început. Chiar dacă nu ești o persoană conservatoare, încearcă să îți alegi o îmbrăcăminte care să nu șocheze. Sunt recomandate culorile sobre, bijuteriile moderate cantitativ, fustele elegante, dar nu foarte scurte, tocurile medii.

Chiar dacă stilul tău vestimentar este diferit, acesta va fi acceptat odată ce te integrezi în companie, unde și celelalte persoane vor face notă discordantă. La această primă întâlnire trebuie să dai dovadă de profesionalism, (puțin) conservatorism și multă eleganță.

De asemenea, este important să vizualizezi succesul încercării tale de a te integra; acest lucru te va ajuta să pari stăpân pe situație. Dacă ești relaxat ești, din start, stăpân pe situație. Stresul nu este doar de partea intervievatului, ci și de partea angajatorului.

Nu exagera, totuși, cu etalarea unei atitudini prea relaxate, pentru că angajatorul poate considera că tratezi cu indifernță această oportunitate.

În plus, limbajul corporal este, și el, important pe parcursul întâlnirii. Vorbește rar și calm, etalează o ținută perfectă (stai drept, întreține un contact vizual, nu te sfii să gesticulezi moderat pentru a arăta că te implici).

Pregătirea contează: încearcă să îți imaginezi ce întrebări ar putea să îți adreseze angajatorul și caută răspunsurile potrivite. Companiile caută oameni plini de viață, optimiști, motivați și încrezături. Încearcă să răspunzi într-un mod care să etaleze aceste calități, dar nu te lăuda prea mult! Folosește-te de (presupusele) defecte pentru a te pune și mai mult în valoare.

Angajatorul va aprecia modestia ta! Nu uita că înainte de interviu e nevoie de o sesiune cercetare despre compania respectivă, astfel încât, atunci când vei fi întrebat “Ce știi despre noi?” sau “Ai văzut proiectele noastre? Care te atrage cel mai mult?” să poți răspunde într-o manieră satisfăcătoare. Chiar dacă întrebările sunt dificile sau vizează eșecuri precedente, nu le evita.

Arată că ești dispus să vorbești deschis despre greșelile tale, că le-ai corectat și că ai învățat ceva din experințele anterioare. Arată că ești o persoană ce dorește autoperfecționarea și vei reuși să ieși cu brio din această situație dificilă.

Dacă angajatorul vede în tine o persoană dornică de dezvoltare personală, pe care se poate baza și care își poate aduce aportul în compania pe care o deține, cu siguranță te va angaja.

Interviul trebuie să se desfășoare ca o discuție în care și tu te implici. Rolul tău trebuie să fie unul active, chiar daca nu vei fi tu cel care va da direcția în care se va desfășura interviul.

Asigură-te că ai și tu întrebări obiective de pus; arată-ți interesul și arată că dorești să fii parte din companie. Întreabă despre oportunități de dezvoltare personală, despre așteptările angajatorului, despre viitorul companiei, precum și despre modul în care jobul tău contribuie la dezvoltarea companie.

În final, exprimă-ți interesul pentru post și mulțumește pentru timpul acordat. Arată entuziasm și interes, zâmbește și fii comunicativ. Toate acestea, combinate cu un CV redactat corect și o scrisoare de intenție la obiect , te vor recomanda pentru postul cerut.

Nicoleta Simionescu