Când va ajunge inteligența artificială la nivelul din filmul Transcendence?

Când va ajunge inteligența artificială la nivelul din filmul Transcendence?

Will Caster, neurocercetător de talie mondială, urmărește dezvoltarea inteligenței artificiale până în punctul în care aceasta o va depăși pe cea umană. În mod normal, ne referim la acest eveniment ca fiind „singularitate”.

Personajul lui Johnny Depp îl numește... (pauză de suspans)... Transcendence. Pe scurt, povestea este că un grup se împotrivește progreselor din acest domeniu, de teamă ca rasa umană să nu fie subjugată unei entități superioare robotice, așa că sabotează proiectele de cercetare din această arie, împușcându-l inclusiv pe Caster cu un glonț cu plutoniu. Pe fondul intoxicării radioactive, omul de știință se îndreaptă spre o moarte sigură, având la dispoziție doar o lună de trăit. Dar soția sa intenționează să folosească imagistica cerebrală pentru a-i transpune amintirile și gândurile în linii de cod pe care să le integreze într-un supercomputer care va deveni noul Will Caster. Caster v2.0, dacă doriți. Evenimentele escaladează rapid, pe fondul unor întorsături de situație neprevăzute, dar vă las pe dumneavoastră să le descoperiți.

Dar cât de plauzibilă este ipoteza de la care pornește producția hollywoodiană?

În primul rând, am avea nevoie de o modalitate de a compara inteligența artificială cu cea umană. Unii consideră că pragul pe care un computer trebuie să îl atingă pentru a putea fi considerat că a atins singularitatea a fost formulat de celebrul matematician Alan Turing, în prima parte a secolului XX. Tocmai de aceea, cercetătorul este considerat părintele computerului de astăzi. Pe scurt, testul Turing presupune că, dacă un computer poate răspunde unei serii de întrebări ale unor jurați umani, iar aceștia nu își pot da seama dacă poartă o discuție cu un om sau cu o mașinărie, atunci se poate trage concluzia că acel computer este la fel inteligent precum un om. Cleverbot este un sistem care se apropie de acest prag, mulți recunoscând că poate fi ușor de confundat cu un interlocutor uman, deci putem spune că ne apropiem de momentul în care testul Turing va fi trecut. Unii cercetători însă nu sunt atât de convinși că aceasta ar trebui să fie regula care ar trebui îndeplinită pentru a putea punem semnul de egalitate între o minte umană și una artificială. Până la urmă, programatorii sistemului ar urmări elaborarea unor trucuri pentru a păcăli juriul uman. Cu siguranță mintea umană și „singularitatea” sunt mai mult de atât.

În al doilea rând, dacă s-ar ajunge, totuși, la un consens privind criteriile pe care inteligența artificială va trebui să le îndeplinească pentru a putea fi considerată superioară celei umane, urmează modalitatea prin care oamenii de știință ar urmări dezvoltarea unei asemenea „minți”. Una dintre posibilități este cercetarea inițială a modului în care creierul uman funcționează, elaborând apoi un software care să îl imite. Printre cele mai importante inițiative în această direcție este Human Brain Project, care urmărește cartografierea creierului uman, până la cele mai mici detalii. În teorie, odată ce ai aflat toate informațiile despre creier, acestea ar putea fi transpuse într-un mediu virtual (varianta care ar urmări cel mai fidel scenariul filmului Transcendence). Totuși, suntem încă departe de acel moment. Într-o abordare diferită, unii ar prefera să lase computerul să învețe singur: prezentarea unor lungi liste cu imagini ale unor biciclete, de exemplu, și a unor bărci, urmată de lipirea „etichetelor” pe fiecare dintre acestea, astfel încât computerul să poată, până la urmă, să învețe diferențele dintre cele două și să poată face distincția singur. Procesul ar urma să fie folosit până când computerul va cunoaște și va putea identifica toate conceptele din cunoașterea umană (un proces îndelungat, fără îndoială).

Nu în ultimul rând, odată ce inteligența artificială o va depăși pe cea umană, ar trebui să ne temem de un eventual scenariu apocaliptic în care noi, oamenii, vom fi considerați un cancer pentru planeta noastră, fapt pentru care această conștiință superioară va decide că singura soluție va fi eliminarea noastră cu ajutorul unor roboți înspăimântători? La cât de ușor ne vine în minte acest scenariu, fie el exagerat, putem fi liniștiți cu gândul că toate progresele din acest domeniu vor fi însoțite de măsuri de siguranță care să țină totul sub control.

Ne îndreptăm, fără îndoială, spre „singularitate”, dar încă nu știm când se va întâmpla asta. Unul dintre cei mai importanți cercetători în domeniul inteligenței artificiale, Ray Kurzweil, inventaror și director de inginerie la Google, a prezis că până în 2029, un computer va putea trece „Testul Turing”. Există chiar și un pariu pe fondul acestei predicții. În ritmul în care viteza computerelor avansează, dar și a progreselor tehnologice adiacente necesare atingerii „singularității”, am putea trăi să vedem cu ochii noștri această reușită.

Alex Stoianovici