Primii paşi în construirea unei identităţi profesionale
Primii paşi în carieră coincid de cele mai multe ori cu primii paşi în struirea unei identităţi profesionale. După terminarea studiilor universitare, tinerii se găsesc în faţa unui drum necunoscut. Pe lângă motivele de bucurie şi de satisfacţie că o altă etapă din viaţa lor a încetat, aceștia se confruntă cu un sentiment de teamă şi nelinişte, sentiment ce vizează alegerea viitoarei lor cariere.
Nemaifiind protejați de statutul de studenți, absolvenții resimt ca apăsătoare necesitatea luării unei decizii, fiind conștienți de faptul că acest moment le va influența viitorul.
În optarea pentru una din multiplele opțiuni pe care le au se combină criterii diferite, pornind de la cel care vizează satisfacție oferită de viitorul loc de muncă, fie ea pe plan material, spiritual sau, pentru cei norocoși, de ambele feluri, fie necesitatea de a găsi un job care să răspundă nevoilor materiale din prezent, indiferent dacă acesta este adecvat pregătirii lor.
Absolvenții trebuie, în primul rând, să accepte responsabilitățile inerente oricărei opțiuni, să își traseze încă de la început puncte dezirabile în viitoarea carieră și să își analizeze abilitățile și posibilitățile de dezvoltare, pe care să se bazeze în jobul ales. Aceștia trebuie să fie conștienți de lucrurile care le oferă satisfacții și plăcere și să aleagă aria profesională care este compatibilă cu interesele și talentele pe care le au.
În continuare, absolvenții trebuie să parcurgă o perioadă de documentare ce vizează potențialele companii ce ar putea să le ofere un loc de muncă pe măsura pregătirii și așteptărilor individuale, companii ce trebuie abordate din perspectiva unui viitor parteneriat, nu înainte însă de a fi demitizate.
Cei care au ca scop o carieră stabiliă, care, după un anumit timp, să răspundă tuturor necesităților personale, trebuie să evite joburile de tatonare, de genul celor pe care le au studenții pe parcursul anilor de studiu. Acestea nu numai că nu le oferă experiența necesară domeniului vizat, dar i-ar putea pune în dificultate, când vine vorba despre optarea pentru un job conform cu pregătirile din facultate.
Momentul alegerii carierei este asociat de specialiști cu dobândirea unei identități profesionale. Cei care se află în căutare de un loc de muncă stabil trebuie să țină cont de interesele lor actuale și viitoare, pentru a-și consolida această identitate profesională, care să îi ferească de eventualele dezamăgiri.
Pentru construirea unei cariere de succes, trebuie să resimți plăcere când îți îndeplinești taskurile, nu doar privind remunerația materială, trebuie să îți folosești talentul, imaginația, să simți că poți să contribui atât la dezvoltarea companiei în care lucrezi/vei lucra, cât și la dezvoltarea ta personală și profesională și, nu în ultimul rând, idealurile tale să fie în concordanță cu activitățile întreprinse.
Demotivarea profesională poate să încetinească atât evoluția pe plan profesional, cât și pe plan personal. Viitorul angajat trebuie să se autoevalueze, să fie conștient de potențialul său și, în ultimă instanță și dacă este necesar, să apeleze la un consultant în carieră, care l-ar putea ajuta să își descopere abilități și talente de care nu era conștient.
Alegerea trebuie să fie bazată pe valori reale. Când aplici pentru o poziție pe baza intereselor profesionale, factorilor motivaționali și dorințelor de dezvoltare, profesională și personală, fiecare activitate a însemna un nou pas către dezvoltarea identității profesionale și către satisfacție, pe toate planurile.